2021

Eleonora Svanberg

Eleonora Svanberg var 22 år för att hon med ett värdebaserat ledarskap baserat på mod, ödmjukhet och sårbarhet, är en förebild som utmanar och förändrar normer för att öppna upp och inkludera fler grupper inom naturvetenskapliga ämnen.

Elinora-Svanberg

Eleonora är född och uppvuxen i Linköping. Intresset för matte och teknik har funnits med från barnsben då båda hennes föräldrar är ingenjörer. Spel- och rymdintresse kombinerades tidigt med viljan att förändra och förbättra samhället. 2021 när hon mottog stipendiet studerade hon matematik och fysik vid Stockholms universitet. Eleonora har nu gått vidare och 2024 inledde hon sina doktorandstudier vid universitetet i Oxford.

Eleonora har sedan studietiden i Stockholm använt sociala medier för att inspirera fler att våga ta steget in i STEM. Ett exempel är ett projekt som Eleonora genomförde inom ramen för Girls in STEM, en organisation hon varit med och grundat. Det handlade om att engagera ungdomar inför valet av universitet. Under projektet delade unga kvinnor och icke-binära universitetsstudenter inom mansdominerande utbildningar runt om i Sverige med sig av sina liv och svarade på frågor.

Så här sa Eleonora 2021 om att få Kompassrosen:

"Det häftigaste med att få Kompassrosen är att någon uppskattar det arbete jag gör. Jag ser att det är värt all den tid jag lägger ner. Stipendiet gör mig ännu mer motiverad till att fortsätta utvecklas i mitt ledarskap och för att få fler unga kvinnor att tro på sig själva och hitta kärleken för naturvetenskap, matematik och teknik, säger Eleonora Svanberg.

Som ledare är Eleonora omtänksam, öppen och modig. Att ha mod handlar i hennes ledarskap om att våga visa svagheter och brister och att bevisa att man klarar av mycket mer än vad man tror. Därför är sociala medier ett viktigt forum för att förändra den stereotypa bild som fortfarande finns kring tekniska utbildningar såväl på gymnasiet som högre utbildningar.

Eleonora om vikten av att misslyckas:

– Jag önskar att någon hade talat om för mig när jag var yngre att det är okej att misslyckas. Jag har alltid kämpat med min prestationsångest och det var ett läskigt beslut att tacka ja till en naturvetenskaplig utbildning när jag själv blev antagen. Jag vill därför finnas där för mina likasinnade och svara på frågor kring min akademiska karriär. Dagens samhälle behöver mycket mer mångfald inom STEM.

Se pressmeddelandet
Varje år delar vi ut stipendium till unga ledare upp till 25 år som i sitt ledarskap visat prov på värderingarna mod, omtanke och handlingskraft.

Om Kompassrosen

Kompassrosen är ett ledarskapsstipendium som delas ut av Konungens stiftelse Ungt ledarskap. Stipendiet delas ut till unga ledare, upp till 25 år, som visat prov på mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga.

Läs mer om stipendiet