”Det är lättare att acceptera att en flicka får spela fotboll likt pojkar än att på en gång acceptera att de har samma rättigheter. Men i och med att man accepterar att de får göra samma saker, erkänns faktumet att de har samma rättigheter och alltså samma värde.”
Cecilia Andrén Nyström har valt fotbollen som verktyg för att förändra världen. Som tränare och domare fokuserade hon mer på spelarnas självförtroende, både individuellt och som grupp, än på resultaten. Hon såg de unga spelarna växa och också stå upp för sig själva och för varandra även utanför planen. Hon började fundera på om det inte borde fungera ännu bättre att använda fotboll för att stärka unga tjejer där grundförutsättningarna är sämre än i Sverige.
En flytt till Moçambique gav henne chansen att prova sin idé och hennes initiativ Futebol dá força har utbildat flera hundra volontära ledare till fotbollstränare. Ledarna har också utbildats i sexuell och reproduktiv hälsa och kvinnors och mänskliga rättigheter.
”Jag är särskilt stolt över att ha utvecklat ett koncept i Moçambique som vi nu även genomför i Sverige, och där vi har lyckats visa på att vi i Sverige har mycket att lära av Moçambique – ombytta roller mot vad det brukar vara.”
Cecilia Andrén Nyströms ledarskap präglas av integration och mångfald, kanske på grund av att hon i många sammanhang är den som sticker ut, som utländsk ung kvinna. ”Genom att själv vara öppen och tolerant för det okända och nya, ger det mina medarbetare trygghet att själva uttrycka sig och ta egna initiativ.”
Kompassrosen är ett ledarskapsstipendium som delas ut av Konungens stiftelse Ungt ledarskap. Stipendiet delas ut till unga ledare, upp till 25 år, som visat prov på mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga.