Emina Telo (tidigare Sesto) är född och uppvuxen i Uppsala. Omtanken om andras välmående har alltid funnits och förstärktes när hon som 18-åring blev personlig assistent. Ett arbete som tillsammans med föräldrarnas bakgrund och viljan att ge tillbaka till samhället bidrog till hennes val att studera till socionom. Resan till hennes nuvarande position startade med en praktikplats som snabbt utvecklades till en fast anställning och en ledande funktion inom Uppsala kommun.
Så här sa hon 2020 om att få stipendiet:
– Att ta emot Kompassrosen är en stor ära och jag känner mig oerhört stolt. Det är fantastiskt bevis på att mitt ledarskap uppskattas av min omgivning och visar att jag således är på rätt spår. Eftersom jag tog mig an en ledande position som ung har jag mycket att lära mig och utvecklas inom vad gäller ledarskapet. Därför är stipendiet extra välkommet och jag ser fram emot att nyttja det på bästa tänkbara sätt som gynnar mig och de jag finns till för.
Som ledare är Emina handlingskraftig och modig. Hon tar tag i saker, fixar dem och försöker alltid att med omtanke och empati agera utifrån gruppens bästa i sitt ledarskap. Utöver det har hon en god förmåga att driva förändring, att våga ifrågasätta befintliga strukturer och stå upp för brukarnas och medarbetarnas bästa är en viktig del i hennes ledarskap.
Emina om ledarskap och att vara chef:
– Att vara en god ledare är inte samma sak som att vara chef och jag hoppas att fler arbetsgivare ska ge plats åt unga ledare i framträdande positioner. Ålder spelar ingen roll om man har en sann vilja att göra skillnad. Men det handlar också om att våga ta på sig rollen. Det krävdes mycket mod från min sida att våga tacka ja till erbjudandet, jag är glad att jag gjorde det och samtidigt som jag har en massa kvar att lära mig.
Kompassrosen är ett ledarskapsstipendium som delas ut av Konungens stiftelse Ungt ledarskap. Stipendiet delas ut till unga ledare, upp till 25 år, som visat prov på mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga.