Frida Caballero var 24 år och utbildad norminjengör när hon 2020 mottog Konungens stiftelse Ungt ledarskaps stipendium. Hon arbetade då för att få fler tjejer att söka tekniska utbildningar och minimera könsskillnader i tech-branschen. Hon är medgrundare av organisationen Girls in Tech Sweden. En organisation med syfte att engagera, utbilda och stärka kvinnor inom teknikområdet.
Efter gymnasiet flyttade Frida till Kiruna för att praktisera på rymdbasen Esrange – en praktikplats hon lyckades knipa i konkurrens med studenter från hela Sverige. Hon gick sedan vidare till att arbeta som konsult och föreläsare inom jämställdhetsfrågor på skolor och företag. Frida har även suttit i Stockholmsregionens styrelse för Unga forskarestyrelseledamot och varit Ecuadors representant i Space Generation Advisory Council (SGAC), som jobbar med rymdpolitik i FN.
Så här sa Frida år 2020 om hennes mål:
– Mitt mål är att få fler tjejer att upptäcka, våga söka och se möjligheterna med ingenjörsyrken. Jag vill bidra till att ta fram en mer könsneutral bild av yrket. Jag lärde mig att programmera i gymnasiet och trots att jag ägde min första egna dator först i 20-årsåldern blev programmering min starka sida. Det får mig att vilja stötta och peppa tjejer att klara stegen in i kodens värld. Den enda fördomen som stämmer om teknik är att det finns alldeles för få tjejer, främst invandrartjejer.
Som ledare är Frida empatisk, öppen och autentisk och hon har inte ryggat tillbaka för utmaningen att hantera tuffa attityder eller ta tag i konflikter. Hon har förmågan att vända motgångar till något positivt och hon beskriver sig som rädd, men menar att det är i rädslan som modet finns.
Frida om mod:
– Man måste utmana sig, för då kommer modet och det är utvecklande. Att förändra normer som är exkluderande till att bli inkluderande är oerhört viktigt för mig. Jag vill vara en förebild som ledare för andra kvinnor, och för tjejer med min egen bakgrund. Ens bakgrund, kön, religionstillhörighet, ekonomisk status eller ens sexuella läggning ska inte välja vart du ska plugga, vilket program du ska välja eller minska ens chans att jobba i sitt drömföretag.
Kompassrosen är ett ledarskapsstipendium som delas ut av Konungens stiftelse Ungt ledarskap. Stipendiet delas ut till unga ledare, upp till 25 år, som visat prov på mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga.