I sin hemkommun Malmö var Hannah en eldsjäl i flyktingmottagandet och beskrevs som en förebild som glöder, sprudlar och debatterar – alltid med en värderingsmässig kompass, ett driv att gå från ord till handling – från Sverige till hela världen. – Enda sättet för en hållbar framtid är när unga är delaktiga. Vi ska vara med och fatta beslut, inte bara titta på, säger Hannah Stanton.
Med övertygelsen om att barn och unga ska få växa till den potential de har, leva värdigt, vettigt och ha rätt till en rättvis uppväxt, har Hannah gjort verklig skillnad.
Född och uppvuxen i Tyskland kom hon till Sverige som 16-åring. Hon är utbildad tolk, har läst mastersprogrammet strategisk kommunikation och har vidareutbildat sig inom ledarskap. Till vardags jobbade hon när hon mottog stipendiet som kommunikationsstrateg på Lunds kommun och på TheGoals.org. samtidigt som hon var engagerad scout.
– Jag tycker att mod och handlingskraft går hand i hand. I arbetet med att tillgängliggöra FN:s hållbarhetsmål föreslog jag att man skulle kontakta Jan Eliasson. Ingen trodde att han skulle ha tid och avfärda idén. Jag tänkte att det värsta som kan hända är att jag får ett nej. Jag tog kontakt och fick till ett möte nästkommande dag. Att våga göra saker fastän alla andra inte håller med är handlingskraft för mig, säger Hannah Stanton.
De frågor Hannah brunnit för mest är arbetet mot våld mot kvinnor och flickor och global hållbarhet utifrån det sociala perspektivet. WAGGGS och i Voices aganist Violence är exempel på organisationer där Hannah haft ett stort engagemang i dag.
– Jag är övertygad om att den första uppkopplade generationen blir den första hållbara generationen. Teknikens möjligheter ställer höga krav på ett värdebaserat sätt att leda eftersom man behöver finns nära oavsett om det är i det fysiska eller i det virtuella. Genom teknik delar unga i dag globala problem och får hjälp och inspiration av varandra att lösa dem på lokal nivå, det skapar framtidstro för mig, säger Hannah. År 2017 sänktes åldersgränsen för stipendiet till 25 år.
Kompassrosen är ett ledarskapsstipendium som delas ut av Konungens stiftelse Ungt ledarskap. Stipendiet delas ut till unga ledare, upp till 25 år, som visat prov på mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga.