Julius är uppvuxen i Nacka med en mamma som är förskollärare och en pappa som är bluesmusiker. Barndomen tillbringades med ena foten på Stockholms bluesjam och andra foten i skogen, vilket gjort honom nyfiken och öppen för nya kulturer. Julius blev scout som åttaåring och blev senare ledare i Nacka-Boo scoutkår. Han är vice ordförande i styrelsen för World Organization of the Scout Movement (WOSM), som samlar 50 miljoner scouter världen över och har även arbetat för regeringens Agenda 2030-delegation. Så här sa Julius 2018:
– Det som är häftigt med 2018 är att gränserna för lokalt och globalt suddas ut. Lösningar för en hållbar utveckling finns lika mycket hos min scoutpatrull i Nacka som hos regeringen och FN. Jag har turen att få driva de frågor jag brinner för lokalt i min scoutkår, nationellt i genomförandet av Agenda 2030 och globalt i styrelsen för världens största ungdomsorganisation. Samhället behöver unga, värderingsstyrda ledare – i dag mer än någonsin, säger Julius Kramer.
I sin roll på Agenda 2030-delegationen arbetade Julius för ett modigare och mer inkluderande ledarskap hos beslutsfattare, att våga prioritera långsiktiga lösningar framför snabba politiska vinster. Som ledare är Julius lösningsfokuserad, nyfiken och har lätt att skapa nya kontakter. Han är dessutom lyhörd och öppen för åsikter samtidigt som han inte räds att driva på eller att anta nya utmaningar. Julius om vad han ville göra med stipendiesumman:
– Det känns fantastiskt att få investera pengarna i att utveckla mitt ledarskap, för att tillsammans med andra kunna fortsätta driva på för hållbar fred och utveckling, utmana gamla strukturer och skapa förutsättningar för de som står längst ifrån makten, säger Julius Kramer.
Julius arbetar nu för myndigheten Folke Bernadotteakademin som expert inom dialog och fredsmedling. Han har lett konfliktförebyggande verksamheter i Irak, Liberia - och Somalia, där han dessutom bott och jobbat för FN.
Kompassrosen är ett ledarskapsstipendium som delas ut av Konungens stiftelse Ungt ledarskap. Stipendiet delas ut till unga ledare, upp till 25 år, som visat prov på mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga.