Mariam Johansson var förstalärare på Jensen Gymnasium när hon belönades för sitt pedagogiska och inkluderande ledarskap. Ett engagerat, omtänksamt och tydligt ledarskap. Eleverna hyllade Mariams förmåga att locka fram det bästa hos varje enskild individ genom att bygga relationer, ställa höga krav och visa att hon litar på deras förmågor. Med stöd i sin egen uppväxt och med erfarenheter av kulturkrockar vågar hon ta samtalen om vad som krävs för en bättre integration i Sverige.
Mariam är född i Irak och kom till Sverige och Saltsjöbaden som åttaåring. Hennes intresse för jämställdhet och mänskliga rättigheter väcktes tidigt då hon själv upplevt tydliga kulturskillnader där flickor inte fått samma möjligheter som pojkar. Vid sidan av lärarutbildningen i Uppsala har Mariam haft ett stort ideellt engagemang och gått Elektras utbildning för Sharaf hjältinnor, kurserna Värdebaserat ledarskap och Värsta fördomen i Scouternas regi och varit mentor i programmet Mentor Sverige.
– Jag vet att jag gjort ett avtryck i många unga människors liv och jag brinner för att vara en del av deras utveckling. Ett öppet Sverige är viktigt för mig, ett Sverige som står upp för mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Att våga lyfta kulturkrockar är ett viktigt verktyg i mitt ledarskap och jag har alltid en fot i elevernas värld, vilket är nyckeln till framgång, säger Mariam Johansson.
År 2017 sänktes åldersgränsen för stipendiet till 25 år.
Kompassrosen är ett ledarskapsstipendium som delas ut av Konungens stiftelse Ungt ledarskap. Stipendiet delas ut till unga ledare, upp till 25 år, som visat prov på mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga.